Pei Fang

]| HJEM |[    Våre Elghunder    Om Elghund    Bilder

Norsk Elghund Grå er som navnet sier en norsk elghundrase. Den blir brukt som løs- eller bandhund (lurhund). Etter hvert som årene har gått, så er det avlet mer på elghunden som familiehund. Så nå er den en trivelig innehund også. For mange år siden hadde den rykte på seg, at den var både hissig og folkesky.

I dag har vi dem som familiehund, kombinert med det de er tenkt til; nemlig elghund. Den er den elghundrasen som tradisjonelt har høyest premieringsprosent både som band- og løshund. Det er som nevnt en norsk rase, som vi etter beste evne skal ivareta, både eksteriørt og bruksmessig. Vi bør ha den høyeste standard i verden, og dette er noe enhver seriøs oppdretter bør ha i tankene når de avler. Ansvaret ligger selvfølgelig hos både hannhund og tispeeier.

Andre hundefolk syns kanskje vi henger oss for mye opp i detaljer, som størrelse, farge osv., men dette er viktig å følge med fortløpende da det ellers fort vil gli ut. På siste dommerkonferanse var det helt tydelig en jevnere størrelse på elghundene, noe som skyldes at det ble innført obligatorisk måling på utstilling.

I skogen er den Grå Elghunden en konge, og man ser helt tydelig på en liten valp at den er født til å være elghund. Allerede når den er 8 uker tar den villig elgspor, dette er viktig for at den lille valpen skal bli både elgvant og ikke minst vant til og ferdes i skogen.

Norsk Elghund Grå er en sunn rase. Den er lite plaget med hofteleddsdysplasi, her røntger alle som driver avl. Fettkuler er det blitt et mindre problem, fordi vi nå prøver å unngå bruk av slike hunder i avl. Dessverre oppdager vi ofte ikke dette før hunden er noen år gammel, og kanskje har den allerede blitt brukt, være seg tispe eller hannhund. Men det er ofte spesielle linjer som fører dette, så åpenhet i forhold til alle svakhetstegn når det gjelder sunnhet, er veldig viktig!

Alt i alt kan jeg absolutt si at den Norske Elghund Grå er en sunn og trivelig familie-/jakthund.


Pei Fang

Tilbake til toppen     

Website design by Julien Marchetti - Chow's Who ]|[ © 2008 Pei Fang - All rights reserved